Hírek

Mi a közös a fogkefében, a gombostűben, a centrifugában és az Ultrában?

2013.04.14

Gáspár Lóránt, az Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének munkatársa, a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás keretében megrendezésre került I. Magyar Preparátor Bajnokság közönségdíjasa 2013. április 8-án vetített képes élménybeszámoló előadást tartott a Ligneumban, melynek keretében számos érdekes részletre fény derült a preparálási módokkal és a preparátor-versenyekkel kapcsolatban.


A címben említett eszközök például kitűnő szolgálatot tesznek a preparátumok elkészítésekor.

A preparátori munka bemutatása kiterjedt a nedves és száraz preparátumokra, a hagyományos eljárásokra (közvetlen és közvetett kasírozás) és a preparálás céljaira is. Más eljárást és részben más anyagokat kell alkalmaznunk ugyanis a tudományos, az oktatási, a természetvédelmi, vagy a vadászati célú preparálás esetén.

Gáspár Lóránt három kategóriában (nyak-, madár- és emlőspreparátum) indult a bajnokságon. A közönségdíjat nyert őzbak fej preparálásának bemutatása kiterjedt a vadászatra, a méretvételre, a testek és a szemek kiválasztására, az alkalmazott eszközök bemutatására, a nyúzásra, mosásra, szárításra, varrásra, a szemek beillesztésére, a száj, az orr és a bőr rögzítésére, valamint az utómunkálatokra, minden lépésnél külön kiemelve a versenyek kritériumainak való megfelelést.

Az előadó a saját alkotásain kívül a bajnokságon résztvevő, helyezést elért és minősített preparátumokat is bemutatta.